Wij Pensioen gelooft in deelnemers betrekken en activeren bij hun pensioen.

Het verhaal van Wij Pensioen begint als we in gesprekken met deelnemers ontdekken dat ze graag betrokken willen worden bij hun pensioen. Maar het gevoel hebben dat pensioen te ingewikkeld is en dat ze niet gehoord worden. Aan de andere kant horen we van pensioenfondsen dat deelnemers geen interesse hebben in hun pensioen. Daardoor ontstaat er een afstandelijke relatie tussen deelnemers en hun pensioen. Terwijl als het lukt om de deelnemer centraal te stellen, ze zelf eigenaar van hun toekomstig pensioen te worden.

Wij Pensioen denkt dat het anders. Als iedereen zichzelf nou eigenaar zou voelen over zijn pensioen? Als we deelnemers kunnen activeren om samen bezig te zijn met het pensioen. In overleg met pensioenfondsen ontwikkelde stap voor stap het pensioenspel. Gamification van pensioen. Ook met keuzebegeleiding en een goede customer journey helpen we deelnemers bewuster van hun pensioen te maken. Zo leren deelnemers waarom het geld collectief belegd is in aandelen, obligaties, onroerend goed en spaargeld. Gaan we het gesprek aan over duurzaam beleggen. Maar ook de voordelen van collectieve solidariteit of juist individuele flexibiliteit. Het pensioenfonds dient de deelnemers. Zorgt als een goed huisvader voor de pensioenpot. Wij vinden daar de zorg bij hoort om deelnemers te betrekken, op te leiden en het pensioen te democratiseren. Pensioen is meer dan vermogen en inkomen. Het ervaren van een goed pensioen is belangrijker dan de hoogte van het pensioen. Deelnemers solidair activeren met hun Wij Pensioen. Want zonder Ons geen Wij. En zonder Wij Pensioen geen mijnpensioen. Wij Pensioen helpt om vanuit het collectief samen bezig te zijn met het pensioen. De relatie met deelnemers te versterken. En communicatie is wat ons betreft meer interactie en conversatie dan uitleggen

"Wij Pensioen gelooft in de kracht van samen: samen sparen, samen beleggen en samen beslissen over de uitkering van het pensioen. Door deelnemers actief mee te laten denken en te doen, creëren we gezamenlijk een duurzame en veilige toekomst voor iedereen."

Het verhaal van ons pensioen is niet altijd zo geweest. Lang was iedereen zelf verantwoordelijk om te sparen voor later. Vaak was het de taak van kinderen om voor hun ouders te zorgen. Niet meer kunnen werken, betekende armoede. In veel landen is dit nog steeds het geval. Betrokken werkgevers gingen in de 19e eeuw pensioenvoorzieningen treffen voor hun werknemers. De Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek (opgericht in 1869) was een van de eerste bedrijven die dit deed. Rond 1875 richtte het bedrijf een pensioenfonds op voor zijn personeel — een vroeg voorbeeld van sociale innovatie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er de regeling dat iedere Nederlander een basispensioen ontving (AOW) en veel werkgevers via de CAO een pensioen moesten regelen voor hun werknemers. Maar Nederland kent geen pensioenplicht. Iedereen is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn pensioen. En dit vraagt om een collectieve inzet om mensen bewust te maken van deze zorg. Daarom is Wij Pensioen zo belangrijk.